Historiaa

Historiaa

Kylälle perustettiin 1.6.1983 Kuhaniemen kylätoimikunta, jonka toimialueeksi rajattiin ns. Kuhaniemen koulupiirin alue; Harhala Kuhankoski, Kuhanniemi. Tällä nimellä toimittiin aina 3.12.2000 asti, jolloin päätettiin rekisteröityä yhdistykseksi. Nimikilpailun perustella nimeksi valittiin Kyläseura Kuhaset ry. Logoon on kuvattu Kuhankosken voimalaitoksen riippusilta.

 

KYLÄSEURA KUHASET SILLANRAKENTAJANA AJAN JA IHMISTEN VÄLILLÄ

 

Kuhankoski virtasi viime vuosisadan alkuneljännekseen asti vuolaasti ja vapaasti. Se yhdisti Viitasaaren, Saarijärven ja Rautalammin vesireitit alapuoliseen vesistöön pauhaavana koskena,  jonka putouskorkeus on 3,5 metriä ja keskivirtaama 150 m3/s. Kosken partaalla elettiin tukkilaiselämää koko uittokauden (1860-1960) ajan.

 

Koski kahlittiin vuosina 1920-25, kun G.A. Serlachius rakennutti koskeen arkkitehti W.G Palmqvistin suunnitteleman voimalaitoksen  joka tuotti sähkön Laukaan kirkonkylälle sekä Kankaan ja Mäntän paperitehtaille. Samassa yhteydessä koski sai ensimmäisen siltansa. Kerrotaan, että ensimmäinen aivan veden pinnan tuntumassa ollut silta koki kohtalonsa uiton yhteydessä, kun tukeille avattu pato jäi auki  hieman liian pitkäksi aikaa ja voimistunut imu nykäisi rakenteet alas. Uusi toinen silta rakennettiin myös veden pinnan tasoon.

 

Nykyinen nyt peruskorjattu kolmas silta, Kuhankosken riippusilta valmistui 1966. Silta yhdisti Kuhaniemen ja Harhalan kylät entistä tiiviimmin yhteen mutta ennen kaikkea toi kylän kirkonkylän palveluiden ja Kantolantien liikenneyhteyksien äärelle. Sillasta muodostui kyläläisille ja kylän kautta kulkeville merkityksellinen kulkureitti. 

 

Kun Kuhanniemen lossi korvattiin vuonna 1999 Liisanniemen sillalla, kävi riippusilta silloiselle omistajalleen  Keski-Suomen Valolle tarpeettomaksi. Kyläseura Kuhaset lähti kyläläisten voimin taistoon sillan säilyttämisen puolesta, silla sillan merkitys oli ajan saatossa vain korostunut mm. osana kolmen sillan, Kanavasillan, riippusillan ja Liisanniemen sillan, reittiä.  Jokainen kivi ja kanto käännettiin, mutta kukaan ei halunnut siltaa vastuulleen.

 

Joulun alla 2008 kylä sai tiedon voimalaitoksen sekä sillan omistajalta Koskienergia Oy:lta, että heikkoon kuntoon päässyt silta on suljettu ja se puretaan kesällä 2009, ellei uutta omistajaa ja kunnostajaa löydy.  Pitkän selvitystyön jälkeen Kyläseura Kuhaset osti sillan 1€ kauppasummalla sekä anoi ja sai sillan kunnostukseen Leader-rahoituksen JyväsRiihi  ry:ltä. Sillan rakentajaksi saatiin kilpailutuksen jälkeen Module Keittiö- ja rakennuspalvelu.  Ammattilaisen avulla ja kyläläisten armottomalla talkootyöllä riippusilta sai uuden elämän ja Kuhankoski säilytti arvoisensa riippusillan.

 

Uusittua siltaa ja koko kylän voimainponnistusta juhlittiin sillan avajaisjuhlassa12.6.2011. Mauri Pekkarinen avasi sillan ja kylän tarinat ja tapahtumat heräsivät eloon Martti Muurikaisen puheen sekä kyläläisten esitysten kautta. Myös luonto päätti puhua kaatosateellaan. Kuhankoski on aina näyttänyt voimansa ja nyt tuota voimaa sekä maakunnallisesti arvokasta arkkitehti W.G Palmqvstin suunnittelemaa rakennettua ympäristöä, voi käydä ihailemassa perinteitä kunnioittavalta uusitulta riippusillalta käsin. Tervetuloa Kuhankoskelle!

 

Kirjoittanut Ella Salmela

 

TIESITKÖ ETTÄ; Kuhankosken punatiilisen voimalaitoksen sekä kaksi mansardikattoista työväen asuinrakennusta  vuosina suunnitellut W.G Palmqvist (16.1.1882-14.6.1964) oli tunnettu ja palkittu suomalainen arkkitehti, joka kuului 20-luvun klassismin edustajiin. Hänen suunnittelemiaan rakennuksia ovat mm.  Mäntän, Kankaan ja Kaukaan paperitehtaat sekä Helsinkiin Pohjalaisten osakuntien Ostrobotnia-talo, Lackmanin liiketalo, Hufvudstadsbladetin talo, Tilgmannin kirjapaino ja mm. Kaapelitehdas sekä Jämsänkosken, Padasjoen, Mäntän, Myllykosken sekä Kalajoen kirkot.